6. 5. 2018
DSC_5580
Zase jsem jednou vzala do pacek aparátek.

 

DSC_5584
Skvostné, právě probíhající letní počasí teď na jaře mě k tomu prostě vyprovokovalo.

 

DSC_5616
(Mimoto fotografování, to je vášeň!)

 

DSC_5640
Schválně jsem vyrazila na lov snímků v podvečer, kdy už se sluníčko chystalo na kutě a mělo barvu dooranžova.

 

DSC_5283
Navíc vzduchem létala taková ta chmíříčka a Chrousti, se zlatě zářícími chloupky u krovek.

 

DSC_5443
Fotky jsou proto mňamózně kýčovité a mají tu správnou atmošku, ke které navíc přispívalo, na fotky bohužel nepřenositelné, šustění křidélek těch létajících brouků.

 

DSC_5697
Fotit jsme vyrazili na Stodůlky, protože už jsem to tam měla delší dobu vyčíhlé jako moc hezkou lokalitu.

 

DSC_5563
A protože mě ti Chrousti vážně hodně zaujali, přikládám dva recepty na (pravděpodobně) výborné polévky:
První je Francouzská chroustová polévka:
Na rozpuštěném másle usmažte 454 g chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.

 

DSC_5160
Nebo vyzkoušejte Českou chroustovou polévku (rozpis je pro šest osob):
1/4 kg chroustů  ve studené vodě omytých vhoďte do horké vody (asi také bez křídel a nožiček), přidejte kořenovou zeleninu, kmín, trochu soli a nechte v ní zpěnit jemně nasekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceďte, zalijte jí připravenou zásmažkou a nechte chvíli povařiti. Pak zakvedlejte do polévky 2 žloutky a 6 lžíc husté smetany.
A aby ani milovníci sladkého nepřišli zkrátka, tak taková rychlovka:
10 minut vařené chrousty pokapané citronovou šťávou podávejte na čerstvě usmažených palačinkách.

 

DSC_5498
Proto kdo by měl chuť na nějakou chroustí specialitku, ať vyrazí do Stodůlek.