19. 12. 2015
DSC_0196Rozhodla jsem se, že udělám rozbor hlav. Srovnání hlav svých dvou chlapců. Ač to jsou oba ohaři, tak mají úplně jiný tvar lebky. Asi proto, že jeden je z Německa a druhý z Itálie.
Ánfas
Při pohledu z anfasu je jasně vidět, že zástupce výmarského ohaře má lebku mírně klenutou v úhlu 20°. A vůbec má celkově širší mozkovnu (to jasně vysvětluje to, proč je chytřejší než jeho italský kolega). Naproti tomu Ital má na hlavě takový pahorek, který vyžaduje před spaním drbat.
Uši má výmarák výše posazené a má je kratší. Sametové je mají oba tyto ohaři stejně. Oči má výmarák dále od sebe a má je velmi upřímné. Ital je má zase smutné. Celkově má takový zádumčivý pohled i když je ve skutečnosti velmi veselý.
Velký rozdíl je patrný ve tvaru tlamiček obou psů. Výmarák ji má obdélníkovou, s mělčími pysky. Ital jí má čtvercovou s podlouhlými pysky.

 

Profil
Při pohledu z profilu zase vidíme, že stop Itala je širší. Má tlustší krk a kratší lalok pod tlamou. Oči má téměř do půlky překryté víčkem, oproti výmarákovi, který může na svět koukat celýma očima.
Výmarák má také úplně rovnou plošku mezi čelem a nosem a klenutější horní část lebky. Celkově se jeví elegantněji. Jako aristokratický pes, na kterém může každý oči nechat, pro jeho stříbrnou barvu a ladný pohyb. Naproti tomu Ital, je takový roztomilý medvídek, kterému přebývá kůže, plandají uši a který pořád láká k pomazlení.
Toliko k rozboru hlav psů.

 

DSC_0481